Ekran kartı dünyasında fırtınalar durulmuyor ve NVIDIA’nın 2022 yılı sonlarında başladığı GeForce RTX 40 serisi ekran kartı atağı, 2023 yılında da devam ediyor. Bütçesi, NVIDIA GeForce RTX 4090 veya RTX 4080 gibi ekran kartlarına yetmeyen teknoloji ve oyun meraklılarının merakla beklediği, RTX 4070 Ti bu noktada iyi bir konuma yerleşiyor. Peki, yeni nesil Ada Lovelace mimarisi üzerine inşa edilen model, ne gibi özelliklere sahip ve kartın performansı, fiyatına göre iyi mi? Dilerseniz gelin, bu kartın teknik açıdan neler sunduğuna birlikte bakalım ve değerlendirmelerimizi yapalım.
Her yeni grafik işlemci birim mimarisi gelişiminde üretim teknolojisini nanometre düzeyinde artıran ve daha dar alana, daha fazla transistör sığdırmayı başaran NVIDIA, 4 nm üretim teknolojisiyle geliştirdiği ekran kartı çekirdeği sayesinde mühendislik becerilerini bir kez daha gözler önüne seriyor. En yeni oyunları, ray tracing gibi teknolojiler eşliğinde 4K (2160p) ve 1440p çözünürlükte oynamak arzusundaki oyunculara hitap eden “AD104-400” kod adlı GeForce RTX 4070 Ti, grafik işlem birimi içinde 35,8 milyar transistöre ev sahipliği yapıyor. Bu, kulağa devasa bir sayı gibi gelse de iki büyük ağabeyi GeForce RTX 4090’da 76,3 milyar transistör bulunduğunu unutmamak gerekiyor.
NVIDIA’nın, genellikle orta-üst segment için uygunlaştırdığı ve isimlendirmesini “XY70” şeklinde formüle ettiği ekran kartı serilerinin en güncel üyesi GeForce RTX 4070 Ti, sonundaki “Ti” ekinden de tahmin edeceğiniz üzere “düz” RTX 4070’e kıyasla daha fazla hesaplama gücü sunuyor. Bunu yaparken de az önce bahsettiğimiz transistörlerin oluşturduğu işlem ünitelerinden destek alıyor. GeForce RTX 4070 Ti modelinde 7680 adet grafik işlemci çekirdeği bulunuyor. Tam bu noktada, RTX 40 ailesinin alametifarikalarından biri olan yüksek grafik işlemci hızı devreye giriyor. Önceki nesil ekran kartlarında, grafik işlemcileri için tepe değeri 2 GHz civarı olarak belirleyen NVIDIA, transistörler arası mesafenin azalmasıyla saat hızlarının artmasına olanak veriyor ve GeForce RTX 4070 Ti özelinde bu değer, maksimum 2,61 GHz şeklinde belirleniyor. Tabii edineceğiniz RTX 4070 Ti modelinde küçük hız aşırtma işlemleri gerçekleştirerek bu değeri daha da yukarı taşımanıza imkân tanınıyor.
Bir oyunu, en yüksek grafik detay seviyesinde ve en akıcı şekilde oynayabilmeniz için ekran kartınızın işlem kabiliyetinin ne denli yüksek olduğu, her zaman bir anlam ifade etmiyor. Zira oyunlardaki dokuların, çevresel unsurların ve oyun dünyasını oluşturan diğer tüm bileşenlerin, görsellerine ait verilerin, ekran kartı belleğinde, -sahne çerçevesinde- kendine yer bulabilmesi gerekiyor. İşte bu gerçekten hareketle NVIDIA, “XY70” şeklinde tasarladığı ekran kartlarında ilk defa RTX 40 serisine özel olarak 192-bit bellek veri yoluna sahip, 12 GB GDDR6X grafik belleği kullanıyor. Daha önce 8 GB ile sınırlanan bellek kapasitesi, bu sayede 1440p ve 4K çözünürlükte oyun oynamak isteyenlerin, bellek sınırlarına daha geç takılarak favori oyunlarını deneyimlemelerine olanak veriyor. Her ne kadar son dönemde yayımlanan The Last of Us Part I ve Hogwarts Legacy gibi optimizasyon konusunda sorunlu olan yapımlar, bu kartın 12 GB’lık belleğini beğenmeyip daha fazlasını isteseler de güncel oyunların birçoğu, 1440p çözünürlükte 8-10 GB bellek tüketmeye devam ediyor.
Ada Lovelace mimarisi, GeForce RTX 4070 Ti ekran kartının performansına temel düzeyde bir iyileştirme getirmekle kalmıyor aynı zamanda GeForce RTX 20 serisinde bu yana hayatımızda bulunan gerçek zamanlı ışın izleme (ray tracing) ve DLSS (Derin Öğrenme Temelli Süper Örnekleme) mekanizmaları da bu mimari ile yeni nesillerine kavuşuyor. Üçüncü nesil ray tracing çekirdekleri, dördüncü nesil tensör çekirdekleri ve bu seriyle oyuncuların hayatını değiştiren Optik Akış Hızlandırıcısı, DLSS 3 destekli oyunları, çok daha yüksek kare/saniye oranlarında deneyimleyebilmenizi mümkün kılıyor. NVIDIA’nın hummalı Ar-Ge çalışmalarının bir hediyesi niteliğindeki DLSS 3 ve Optik Akış Hızlandırıcısı sistemi, oyundaki kareleri taklit ederek hareketli kareler arasına, tamamen yapay zekâ ile oluşturulan kareleri ekleyerek saniyedeki kare sayısının şaşırtıcı düzeylere ulaşmasını ve nihayetinde kusursuz görsellikte ve akıcılıkta bir oyun tecrübesi yaşayabilmenizi sağlıyor. Bilhassa hedefiniz, GeForce RTX 4070 Ti edinip oyunları, 4K çözünürlükte oynamaksa, DLSS 3 bu hususta size yardımcı oluyor.
Hâlihazırda dünya çapında fiyatlaması da hayli yüksek olan GeForce RTX 40 serisinin Türkiye fiyatları, birçok oyuncuyu üzecek düzeyde seyrediyor. Ancak ekran kartını birkaç yılda bir değiştiren oyuncular için önemli bir yatırım kalemi sayılabilecek model, pek çok yönden satın alınmayı hak ediyor ve fiyatı karşılığında memnun edici bir performans gösteriyor. Eğer siz de güncel oyunları, ekran kartı limitlerine takılmadan oynamak istiyorsanız, Atom Bilişim’in sunduğu Dragos ve Turbox serisi oyun bilgisayarlarını ya da yeni nesil ekran kartı modellerini hemen satın alabilirsiniz.