Wake on LAN (WoL), bilgisayarın uyku veya kapalı durumdayken ağ üzerinden uzaktan etkinleştirilmesini sağlayan bir teknolojidir. Bu cihazlar başta bilgisayar olmak üzere ağ teknolojisi kullanan herhangi bir aygıtta da aktif olabilir. WoL sayesinde, bilgisayar veya cihazı normalde kapalı durumda ya da bekleme modunda olduğu halde özel bir komut göndererek uzaktan çalıştırabilirsiniz. Ancak uyandırılacak cihazın ağ bağlantısının aktif olması gerekir.
WoL, özellikle büyük ağlar veya uzaktan erişim gerektiren durumlar açısından oldukça faydalı bir özelliktir. Örneğin, sistem yöneticisi, sunucuları uzaktan etkinleştirebilir, bakım yapabilir. Aynı zamanda enerji tasarrufu sağlamak için de kullanılabilir. Bilgisayarlar sadece ihtiyaç duyulduğunda etkinleştirilir, diğer zamanlarda kapalı veya uyku modunda kalır.
Wake on LAN, uzaktan kontrol için kullanılan teknoloji olduğundan gereksiz enerji harcanmasını önleyebilir ya da uzaktan erişimin getirdiği pek çok avantajdan yararlanmanızı sağlayabilir. WoL'un temel amacı, uzaktan erişim gerektiren veya enerji tasarrufu sağlayan senaryolarda kullanıcıların, sistem yöneticilerinin işlerini kolaylaştırmaktır. WoL ile elde edebileceğiniz avantajlar şöyle sıralanabilir:
Wake-on-LAN, geniş yelpazede kullanım alanlarına sahip teknolojidir ve uzaktan erişim, enerji verimliliği ve otomasyonun gerektiği senaryolarda oldukça faydalı olabilir. Bu teknolojiden tam olarak yararlanabilmeniz için cihazlarınızda etkinleştirme yapmanız gerekir. Ancak, farklı bilgisayar modelleri ve ağ cihazları değişiklik gösteren konfigürasyonlara sahip olabilir, bu nedenle aşağıdaki adımlar genel rehber niteliği taşır. WoL'u etkinleştirmeden önce cihazınızın, ağ altyapınızın uyumluluğunu kontrol etmeyi unutmamalısınız. Wake up on LAN (WoL) teknolojisini etkinleştirmek için aşağıda belirtilen adımları izleyebilirsiniz:
Bazı durumlarda, ağ yönlendiricinizde WoL için port yönlendirmesi veya firewall ayarı yapmanız gerekebilir. WoL paketlerinin iç ağınızda doğru cihaza ulaşmasını sağlamak amacıyla ağ yönlendiricinizin dokümantasyonunu inceleyebilirsiniz.
Uyandırılacak cihazın ağ bağlantısının aktif olması ve bu cihaza atanmış MAC adresinin bulunması gerekmektedir. MAC adresi, cihazların eşsiz ağ kimliğidir. Cihazın ana kartı ve ağ kartı, uyandırılma komutunu dinlemeye hazır hale getirilir. Bu modu desteklemeyen bazı sistemlerde BIOS veya UEFI ayarlarında ilgili seçenekler etkinleştirilmelidir. Cihazın MAC adresi bilgisayar ağında bulunabilir durumda olmalıdır. Ardından, başka cihazdan veya bilgisayardan WoL komutu gönderilir. Bu komut, hedef cihazın MAC adresini içerir. Hedef cihaz, ağ kartını kontrol eder ve gelen veriyi denetler. Eğer gelen veri doğru MAC adresini içeriyorsa, cihaz uyanır ve normal çalışma moduna geçer. Tüm kullanım aşamaları ise şöyle sıralanabilir:
Cihazınızın hazırlıklarını tamamladıktan sonra seçtiğiniz WoL aracını kullanarak uyandırma komutunu gönderebilirsiniz. WoL komutu genellikle "Magic Packet" adı verilen bir ağ paketidir. Bu paket, hedef cihazın ağ kartını uyandırmak amacıyla tasarlanmış özel bir yapıya sahiptir. Doğru şekilde yapılandırdıysanız ve WoL komutu başarılı bir şekilde gönderildiyse hedef cihaz ağ kartını kontrol ederek gelen uyandırma komutunu algılar ve açılır. Böylece dilediğiniz cihaza her zaman uzaktan erişim sağlamaya başlayabilirsiniz. Siz de WoL teknolojisinden yararlanmak isterseniz uyumlu bilgisayar ve ekipmanlara Atom Bilişim fırsatları sayesinde sahip olabilir, uzaktan erişim ile iş ya da ev bilgisayarlarınızı yönetmeye başlayabilirsiniz.