Günümüzün popüler FPS oyunları arasında yer alan Valorant, kendine has mekaniği sayesinde oyuncuların dikkatini çeker. Riot Games’in geliştirdiği oyun, rekabetçi yapısı ve taktiksel oynanış özellikleriyle de ön plana çıkar. “Valorant kaç GB alan istiyor?” sorusuna detaylı olarak yanıt bulabileceğiniz bu yazı ile birlikte, dünya çapında beğeni toplayan FPS oyunu hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
Valorant’ın dosya boyutu, oyun içeriğinin güncellemeleri ve yeni eklenen özellikleri ile değişebilir. 2024 yılı itibarıyla Valorant, yaklaşık olarak 20 GB boş disk alanına ihtiyaç duyar. Bu boyut, oyun ilk yüklendiğinde daha düşük olabilir ancak güncellemeler ya da ek paketlerle birlikte zamanla artabilir.
Valorant kaç GB yer kaplıyor sorusuna yanıt ararken oyunu ilk kez kurduğunuzda dosya boyutunun yaklaşık 8 - 10 GB olduğunu fark edersiniz. Ancak stabilizasyonunu artırmak ve mevcut hataları gidermek için yayınlanan güncelleme dosyaları ile birlikte dosya boyutu artmaya başlar. Dolayısıyla Valorant’ı oynarken herhangi bir hatayla karşılaşmak istemiyorsanız belirli aralıklarla güncellemeleri takip ederek yeterli boş alan ayırmanız önerilir.
Oyunun dosya boyutunun artmasının sebepleri arasında yeni haritalar, karakterler, silahlar ya da oyun modları yer alır. Deneyimin zenginleşmesine olanak tanıyan büyük güncellemeler 2 GB’ı bulabileceği için oyunun genel boyutu da doğal olarak artar. Eğer eklentileri indirerek Valorant oyununu daha keyifli hale getirmek istiyorsanız bilgisayarınızda yeterli disk alanı bulunduğundan emin olmanız gerekir.
Depolama alanını artırmak adına, toplam disk alanı kullanımını kontrol altında tutabileceğiniz ve gereksiz dosyalardan kurtulabileceğiniz bazı yöntemler:
Riot Games, Valorant’ın performansını ve kullanıcı deneyimini sürekli iyileştirmek için çalışmalarını devam ettirir. Dolayısıyla oyun dosyalarının boyutu zamanla değişebilir. Ancak geliştiriciler, aynı zamanda dosya boyutunu yönetmeyi de hedefler. Böylece oyunseverlerin en iyi deneyimi yaşaması amaçlanır.
Valorant’ı sorunsuz şekilde oynayabilmek için bilgisayarınızın belirli donanım gereksinimlerini karşılaması önem arz eder. İşte Valorant’ın minimum, önerilen ve yüksek performans için ihtiyaç duyduğu sistem özellikleri:
İşlemci: Intel Core 2 Duo E8400
RAM: 4 GB
Ekran Kartı: Intel HD 3000
Depolama: 20 GB boş alan
İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 (64-bit)
İşlemci: Intel i3-4150
RAM: 8 GB
Ekran Kartı: Geforce GT 730
Depolama: 20 GB boş alan
İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 (64-bit)
İşlemci: Intel i5-4460 3.2GHz
RAM: 8 GB
Ekran Kartı: GTX 1050 Ti
Depolama: 20GB boş alan
İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 (64-bit)
Düşük sistem gereksinimlerine sahip bilgisayarlarda oyun performansı düşer ve oyun keyfi de doğal olarak azalır. Bu nedenle donanımızın hem güncel hem de yeterli olması, oyunu en iyi performansla oynamanıza yardımcı olur.
Oyun içindeki FPS (Frame Per Second) değerini arttırmak ve daha akıcı bir oyun deneyimi yaşamak için aşağıda sıralanan yöntemleri bilgisayarınızın izin verdiği ölçüde uygulayabilirsiniz.
Grafik ayarı, Valorant’ın performansını doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alır. Özellikle düşük donanıma sahip bilgisayarlarda grafik ayarlarını optimize etmek, daha yüksek FPS değerlerine ulaşmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda oyunun görsel kalitesinin yanı sıra performansını dengelemek için de grafik ayarlarını uygun düzlemde şekillendirmeniz gerekebilir.
Optimal çözünürlük yerine düşük ayarları seçmek, ekran kartınızın daha az iş yükü altında kalmasını sağlar ve FPS değerlerini yükseltir. Örneğin 1920x1080 çözünürlük yerine 1280x720 çözünürlük tercih ederek performansı fark edilebilir düzeyde artırabilirsiniz.
Gölgeler, Valorant oyununun atmosferini zenginleştirirken aynı zamanda grafik kartı üzerinde yük oluşturur. Gölgeleri kapattığınızda ya da düşük seviyeye ayarladığınızda ise performans iyileşir. Bu ayar, özellikle eski ve düşük performanslı ekran kartlarına sahip oyunseverler için önemlidir.
Bilindiği üzere patlama, duman ve diğer efektler oyun deneyimini görsel anlamda daha çekici hale getirir. Ancak görsel efektlerin ekranda belirdiği anlarda sistem kaynakları yoğun şekilde kullanılır. Buna benzer efektleri azaltmak veya kapatmak, Valorant’ın hızlı oynanabilmesine zemin hazırlayabilir.
Kenar yumuşatma işlemi yaparak grafiklerin pürüzsüz görünmesine olanak tanıyan Anti-Aliasing, grafik kartının bir hayli zorlanmasına sebebiyet verebilir. Dolayısıyla bu ayarı kapattığınızda veya daha düşük seviyeye indirdiğinizde kare hızı artabilir.
Bilgisayarınızın donanım özelliklerine uygun ayarlamalar yaparak hem görsel kaliteyi koruyabilir hem de yüksek FPS değerlerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca optimizasyonlar doğru biçimde gerçekleştirirse oyun deneyiminiz iyileşir ve rekabetçi her oyunda avantaj elde edersiniz.
Yüksek işlemci gücü ve gelişmiş grafik kartları ile donatılan Turbox Dragos serisi, Valorant ya da benzeri oyunları en yüksek ayarlara akıcı bir biçimde oynamanıza izin verir. Ayrıca geniş depolama alanı sayesinde oyun güncellemelerinin yanı sıra büyük boyutlu dosyaları rahatlıkla saklayabilirsiniz.
“Valorant toplam kaç GB” sorusuna genel anlamda yanıt verirken oyunun sistem gereksinimlerini de göz önünde bulundurduk. Eğer siz de bilgisayar oyunları oynarken sorun yaşamak istemiyorsanız %100 Türk sermayesi ile kurulan Atom Bilişim’in oyun bilgisayarı modellerini tercih edebilirsiniz.