Uzun bekleyiş sona erdi ve Todd Howard’ın önce “Uzayda geçen Skyrim,” daha sonra “Uzayda geçen Oblivion,” diye tanımladığı Starfield oyun tutkunlarıyla buluştu. Oyunculara vadettiği uzun oyun süresinin hakkını veren Starfield, yayınlanmadan önce su yüzüne çıkan sistem gereksinimleri konusunda da ne kadar ciddi olduğunu herkese gösterdi. Starfield’a henüz başlamadıysanız ve oyunun sistem gereksinimlerini merak ediyorsanız, ayrıntıları yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bethesda Game Studios oyunu olan ve bu stüdyodan çıkan bazı başka oyunlardaki sürpriz açılışlardan birine ev sahipliği yapan Starfield, “Settled Systems” adı verilen bir uzay bölgesinde geçiyor. Daha sonra her özelliğini kişiselleştirebileceğimiz karakter, esasen bir uzay madencisi ve kendisine verilen görev, bazı sürpriz olaylar neticesinde bizi, beklenmedik noktalara sevk ediyor. Bir rol yapma oyunundan bekleyeceğiniz tüm elementleri beraberinde getiren Starfield çıkış tarihi olan 6 Eylül 2023’ten bu yana milyonlarca oyuncu tarafından oynandı ve oynanmaya devam ediyor. Siz de Starfield Türkçe yama ile yapımdaki alt yazıları ve menü seçeneklerini Türkçeye dönüştürdükten sonra belki yüz, belki binlerce saat sürecek maceraya atılmaya karar verdiyseniz, oyunun minimum sistem gereksinimlerini bilmek isteyebilirsiniz.
İşletim sistemi olarak biraz seçici bir oyun olan Starfield, en az 21H1 güncellemesi kurulu durumdaki Windows 10 işletim sistemlerine ihtiyaç duyuyor. Minimum sistem gereksinimleri listesine konuk olan işlemcilerin gücü karşısında, oyunun işlemci ağırlıklı olduğu rahatlıkla anlaşılıyor. Elle hazırlanmış birçok gezegen bulunan yapımda uzay geminize atlayıp ulaşabileceğiniz yüzlerce prosedürel olarak oluşturulan gezegenin yer alması, yaşayan dünyalarda sayısız NPC’nin bulunması, işlemcinin omuzlarına binen yükü artırıyor. Tabii böylesi kalabalık bir içeriğin sistem belleğini de biraz fazla kullanması şaşırtmıyor. Bu noktada minimum Starfield sistem gereksinimleri listesinde bile 16 GB RAM bulunuyor. 4K (2160p) çözünürlükte bile yüksek düzeyde VRAM kullanmayan ama grafik işlemcilerin canına okuyan Starfield’ı, örnek olarak verilen ekran kartlarında, orta grafik detay seviyesinde akıcı oynamak mümkün oluyor. AMD’nin FSR teknolojisi etkinleştirildiğinde veya modlar aracılığıyla oyuna DLSS özelliği kazandırıldığında ise saniye başına elde edeceğiniz kare sayısı daha da artıyor. Her ne kadar sistem gereksinimleri listesinde 125 GB’lık boş alanı bulunan SSD’nin şart olduğu belirtilse de bu yazının hazırlandığı dönem itibarıyla oyun, bilgisayarınızdaki depolama biriminde 140,1 GB yer kaplıyor. Buradan hareketle, gelecek büyük güncellemelere karşı diskinizde daha fazla yeri boş bırakmanızı tavsiye ediyoruz. Starfield minimum sistem gereksinimleri şu şekilde:
Daha önce oyuncularla buluşan Bethesda oyunlarının talihine sahip olan Starfield, modifikasyona açık yapısı sayesinde yayınlandığı günden itibaren tam anlamıyla moda boğuluyor. Envanter yönetiminden silah kaplamalarına, oyun içi görsel iyileştirmelerden karakter modellemelerine dek sayısız içerik, gönüllü mod geliştiriciler tarafından özenle hazırlanıp oyuna entegre edilebilir hâle getiriliyor. Hatta oyunu modlar aracılığıyla oynayan Starfield meraklıları, yapımın vanilla/orijinal hâlinin, modsuzken eksik hissettirdiğini dahi belirtiyor. Starfield oynarken mod kullanıp kullanmama konusunda kararı sizlere bırakıyoruz ve Starfield önerilen sistem gereksinimleri hakkındaki yorumlarımıza geçiyoruz.
Güncel işletim sistemi konusundaki beklentilerini, önerilen sistem gereksinimleri listesi cephesinde de sürdüren Starfield, Windows 11’in güncellenmiş versiyonlarıyla sorunsuz şekilde deneyimlenebiliyor. İşlemci tarafında vitesi -haklı olarak- biraz daha artıran Starfield, altı çekirdekli ve yüksek kapasiteli önbellek içeren işlemcilerde daha iyi başarım sergileyebiliyor. 16 GB RAM gereksinimini yineleyen oyun, ekran kartı tarafında, bugün, pek çok oyuncunun bilgisayarında bulunmayan güçte ekran kartlarını önermekten çekinmiyor. WQHD (1440p) çözünürlükte ve ultra grafik detay seviyesinde, NVIDIA GeForce RTX 4070 (12 GB) gibi ekran kartlarının, oyunu stabil 60 fps düzeyinde çalıştırmakta zaman zaman zorlandığını ifade etmek gerekiyor. AMD’nin tanıttığı yeni FSR 3 teknolojisinin oyuna dâhil edilmesinin ve resmî şekilde gelebilecek bir NVIDIA DLSS eklentisinin, oyunu bu fps çıkmazından kurtarabileceğini düşünüyoruz. Starfield önerilen sistem özellikleri şu şekilde:
Yeni çıkan oyunları yakından takip ediyorsanız ve Starfield gibi görsel yönden güçlü olup yüksek sistem gereksinimleriyle gelen oyunları, akıcı görseller eşliğinde oynamayı düşünüyorsanız, Atom Bilişim’in özel olarak hazırladığı oyun bilgisayarı çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Dragos ve Turbox serisi hazır oyun bilgisayarlarıyla Starfield başta olmak üzere güncel tüm oyunları keyifle deneyimleyebilirsiniz. Eğer hazır bir bilgisayara değil de güçlü donanım bileşenlerine ihtiyacınız varsa, Atom Bilişim üzerinden, bütçenizi yormadan en güncel ve güçlü bilgisayar donanım parçalarını satın alabilir, bilgisayarınızı yepyeni oyunlara hazır hâle getirebilirsiniz.