RAM, Random Access Memory kelimelerinin kısaltmasıdır. RAM nedir ne işe yarar sorusu, özellikle bilgisayarla ilgilenenlerin sorduğu bir sorudur. Bilgisayarın anakart slotuna yerleştirilir ve dosyaların daha hızlı bir şekilde okunmasını ve yazılmasını sağlar. RAM, bir depolama birimi olduğu için verileri saklayıp kayıt altına aldığı düşünülebilir; ancak geçici bir depolama alanıdır. Dolayısıyla bilgisayar harddisklerinden farklı bir çalışma prensibine sahiptir. RAM ne işe yarar sorusuna; bilgisayar çalıştığı esnada yapılan işlemleri depolar ve bu sayede ekrana yansıtır şeklinde yanıt verilebilir. RAM sayesinde bilgisayardan hızlı bir geri dönüş alınabilir ve performansı artırılabilir. RAM nedir bilgisayarda diye merak edenler için bu sistemin bilgisayar için çok önemli bir parça olduğu söylenebilir. Bilgisayarda RAM ne işe yarar sorusu da temel olarak bu şekilde yanıtlanabilir.
Bilgisayar sistemleri teknolojiyle birlikte gelişirken, ürün çeşitliliği de artar. Bilgisayar RAM nedir sorusundan sonra bu sistemin çeşitleri de merak edilmektedir. Farklı ihtiyaçlara ve kullanım alanlarına hitap eden farklı RAM çeşitleri vardır. Bunlar sayesinde daha verimli bir performans elde etmek mümkündür. RAM çeşitleri ile ilgili aşağıdaki detayları inceleyebilirsiniz:
·Dinamik RAM (DRAM): Özellikle 1970-1990 yılları arası yaygın olarak kullanılan DRAM, ana RAM çeşitlerinden biridir. İçindeki güç aktarımı sürekli olarak yenilenir ve yüksek kapasitelidir. Yüksek oranda güç tüketen DRAM, video oyun konsollarında ve ağ oyunlarında sık sık kullanılır.
·Statik RAM (SRAM): Bu RAM çeşidi en temel olanlardandır. Kesintisiz güç aktarımı sağlamak için uygundur. Geçici depolama özelliğine sahiptir ve DRAM’lara göre daha küçük kapasitelidir. Genellikle yazıcılarda, yönlendiricilerde ve dijital kameralarda kullanılır.
·Eş Zamanlı Dinamik RAM (SDRAM): Günümüzde oldukça yaygın kullanılır. Sistem, işlemci saati ile aynı anda çalışır ve işlemci saat döngüsü ile kendi döngüsünü işleyebilme özelliğine sahiptir. Böylece veri aktarım hızını dengeler ve daha yüksek bir performans sağlar. Video oyun konsollarında ve bilgisayar belleklerinde kullanılır.
·Çift Veri Hızlı Eş Zamanlı Dinamik RAM: (DDR SDRAM): Bir saat işaretinde yer alan ve yükselen kenarlarda işlem yapabilen sistemler SDR olarak adlandırılır. DDR ise hem alçalan hem de yükselen kenarlarda uygulama yapabilir. SDR saniyede 1 işlem yapabilirken; DDR saniyede 2 işlem yapabilme kapasitesine sahiptir. Bu sistem, bilgisayar belleklerinde yaygın olarak kullanılır.
·Çizimsel Çift Veri Hızlı Eş Zamanlı Dinamik RAM (GDDR SDRAM): RAM modelleri arasındaki yeni seçeneklerdendir. GDDR2 ve GDDR5 gibi iki farklı çeşit vardır. GDDR SDRAM’lerde önemli olan gecikme değil, yapılan işlem sayısıdır. Bu nedenle özellikle güç gerektiren oyunlar için kullanılması zorunlu olan bir sistemdir.
RAM fiyatları belirlenirken pek çok faktör göz önünde bulundurulur. Çok fazla çeşit olduğu için fiyat aralığı da oldukça geniştir. Her ihtiyaca hitap eden bilgisayar RAM fiyatları bulabilmeniz mümkündür. Genel olarak fiyatlar üzerinde etkili olan faktör, ürünün büyüklüğüdür. 8 GB RAM fiyatları ile 32 GB RAM fiyatları farklıdır. Fiyatları etkileyen bir diğer unsur ise ürün çeşididir. Çünkü bu parçalar, çeşitlerine göre farklı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla farklı alanlarda kullanılırlar.
Veri işleme biçimlerine göre de ürünler farklı fiyatlandırılır. 32 Bit bir sistem ile 64 Bit sistem fiyat olarak değişiklik gösterir. Bellek hızı da fiyatlar açısından oldukça önemlidir. Çünkü bilgisayarın çalışma hızı ve performansı üzerinde etkilidir. Özellikle dizüstü bilgisayarlardaki RAM’ler kullanılırken gecikme süresi problemleri karşınıza çıkabilir. Bu da ürün fiyatlarını belirlemede etkilidir. Dizüstü ve masaüstü bilgisayar RAM fiyatları da farklıdır. Çünkü bu iki türün sistem gereksinimleri farklıdır. Aradığınız kriterlere uygun ve bütçenize hitap eden ürünleri kolay bir şekilde bulabilmek ve satın almak için Atom Bilişim’i tercih edebilirsiniz.