Yeni bir oyun bilgisayarı almak ya da kurulumu kendiniz yapmak isteyebilirsiniz. Ancak oyun bilgisayarı ofis ya da standart ev bilgisayarlarında çok daha gelişmiş özelliklere sahip olmalıdır. Bunun sebebi ise genellikle oyunların sitem gereksinimlerinin yüksek olmasıdır. Ancak oyunları gerçekçi bir şekilde oynamak için bilgisayarınızın bazı teknolojilere de sahip olması gerekir. Bu nedenle masaüstü oyun bilgisayarı ya da oyun laptopları ekran kartı başta olmak üzere iyi bir işlemci, PCU, CPU ve SSD ile donatılır. İşte en iyi oyun bilgisayarına sahip olmanız için gereken 10 özellik!
Ekran kartları, oyuncu bilgisayarlarının en önemli bileşenidir. Çünkü oyun başta oolmak üzere bilgisayardaki tüm görsel işlemlerden sorumludur. Yani, ekran kartı ne kadar hızlı olursa, oyunlar monitörünüzde o kadar net ve akıcı görünür. Bir oyunu en iyi şekilde oynamak için en az 30 fps, ancak tercihen saniyede 60 fps veya daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Fps oyunun gereksinimlerine göre değişir, bu nedenle ekrann yırtılması ve gecikme olmadan oyun oynamak için NVIDIA RTX ve AMD Radeon gibi daha yüksek modelleri tercih edebilirsiniz.
Ekran kartının tüm grafik görevlerini üstlendiği yerde, işlemci (CPU) oyunun hızını belirler. Oyun oynamak için minimum Intel i5 veya AMD Ryzen 5 işlemcidir. Ancak Intel Core i7 veya AMD Ryzen 7 işlemci ve üstü modeller, yaratıcı profesyoneller, hevesli oyuncular ve bilgisayarını yoğun şekilde kullananlar için daha uygundur.
Anakart, bir oyuncu bilgisayarındaki tüm bileşenleri birbirine bağlar ve bilgisayarın çeşitli parçaları arasındaki iletişimin olabildiğince hızlı ve optimal olmasını sağlar. Anakart ise seçtiğiniz işlemci tipine göre belirlenir. Örneğin, ana kartınızın doğru işlemci soketini desteklediğinden emin olmalısınız. 1150 tipi bir Intel işlemci seçerseniz, Intel markasının 1150 modelini destekleyen bir anakart almanız gerekir.
İşlemci soğutucularının ayrılabileceği iki ana kategori vardır: hava soğutucular ve su soğutucular. Hava soğutucular, işlemciye ısı boruları aracılığıyla doğrudan bağlanabilen bir ısı emiciden oluşur. Su soğutucular, işlemci üzerine monte edilmiş ve üzerinde bir veya daha fazla fan bulunan sıvı içeren hortumlu soğutuculardan. Her ikisininde avantajları ve dezavantajları olduğu için tavsiye edilen kasa içerisine hava ve sıvı soğutucularının aynı anda kurulmasıdır.
Laptop oyun bilgisayarı ya da PC için minimum 8 GB RAM yeterlidir. RAM aslında gerekli olan bilgileri anlık belleğe alarak işlemcinin hızını artıran bir bileşendir. Oyun akışı yapmak istiyorsanız 16 veya 32 GB minimum değerdir. Bu nedenle bilgisayarınızı daha uzun süre daha verimli şekilde kullanmak için 16 GB veya daha fazla RAM tercih edebilirsiniz.
SSD, masaüstü oyuncu bilgisayarı ve laptoplarda açılış/yükleme süresi oldukça azaltır. Böylece oyuna ya da bir sonraki seviyeye kısa sürede hazır olabilirsiniz. Bir adım daha ilerisi ise RAİD kurulumudur. RAID kurulumu çoklu SSD kullanımına izin verir. RAID sayesinde SSD’lerin görevi azalır ve böylece PC performansınız artar.
Dahili bir SSD, laptop oyuncu bilgisayarında ve PC'de dosyalarınızı hızlı bir şekilde yükler, ancak çok az depolama kapasitesine sahiptir. Dahili bir HDD bu sorunu çözer. Kullanmadığınız dosyaları dahili HDD'ye aktarabilirsiniz. Bir bilgisayar kasasında genellikle birden fazla HDD için yer vardır. Bu da, tüm oyunlarınız için kolayca büyük bir depolama kapasitesi oluşturmanıza ve dosyaları kaydetmenize olanak tanır.
Bilgisayarınızdaki her parçanın doğru çalışabilmesi için belirli bir miktarda güce ihtiyacı vardır. Ancak bilgisayar bileşenleri gücü direkt olarak soketten almaz. Güç kaynağı, soketten gelen alternatif akımın (AC), PC bileşenlerinizin ihtiyaç duyduğu doğru voltajda doğru akıma (DC) dönüştürülmesini sağlar. Bir bileşenin tam olarak ne kadar güç tükettiği modeline göre değişir. Örneğin, bir oyun PC'sindeki Nvidia GeForce® RTX 3090 ekran kartı, basit bir ofis PC'sindeki standart bir ekran kartından daha fazla watt gerektirir.
Dizüstü oyun bilgisayarında her şey yerli yerindedir ve çok fazla seçeneğiniz yoktur. Ancak PC'lerde kasa modelleri daha esnek olmanızı ve farklı parçalar kullanabilmenzie olanak tanır. Çünkü kasa, tüm bileşenlerinizin bir araya geldiği yerdir. Kasanın boyutu, hangi anakart tipinin uygun olduğunu ve aynı zamanda kaç tane HDD ve SSD yuvasına sahip olabileceğinizi da belirler. Mini PC, mid-tower ve full-tower olmak üzere 3 tip kasa bulunur. Küçük bir kasa daha az yer kaplar, ancak tam kule kasa ile bileşenler için daha fazla alana sahip olabilirsiniz.
En iyi oyun bilgisayarı kurulumunuzu tamamlamak için son ve en önemli adım ise monitör seçimidir. İyi bir ekran kartı seçimi yaptıktan sonra yüksek çözünürlüklü, gecikme hızı düşük olan ve yüksek bir fps'e sahip monitör seçmeniz gerekir. Ayrıca FreeSync ve G-Synce gibi ekran yırtılmalarının, gecikmelerinin ve titreşimlerinin önüne geçen bir teknolojiye sahip olması da önemlidir.
Tüm bileşenlerin farklı segmentleri bulunduğu için masaüstü oyun bilgisayarı fiyatları da değişkendir. Bu nedenle yüksek kapasiteli ve en ucuz oyuncu bilgisayarı kurulumu için kasadan başlayarak kendiniz birleştirmeye başlayabilir, sahip olduğunuz bilgisayarı geliştirebilir ya da Monster, MSI, Asus, Acer, Casper, Dell gibi markaların oyun bilgisayarlarını tercih edebilirsiniz. Bileşenlere ve ünlü markaların gelişmiş oyun bilgisayarlarına Atom Bilişim sayesinde hemen ulaşabilir, size en ucuz oyun bilgisayarına hemen sahip olabilirsiniz.