PlayStation Portable ile mobil oyun konsolu tarafında yıldızı, hiç olmadığı kadar parlayan Sony’nin, PlayStation Vita sonrasında el konsolu dünyasına veda etmesi, yüksek prodüksiyonlu (AAA) oyunları, dilediği yerde özgürce oynamak isteyen oyun tutkunlarını hayli üzdü. Evet, Android işletim sistemine sahip tablet ve telefonlarda oyun oynamak mümkündü ancak yüksek prodüksiyonlu oyunları, ilgili oyunlara özgü kontrolcü özelleştirmeleriyle deneyimlemek bambaşka bir keyifti. Neyse ki oyuncuların taşınabilir el konsolu gereksinimlerine önce Nintendo, ardından Valve yetişti. Bugün geldiğimiz noktada ise özellikle PC tarafındaki oyunları, el konsollarıyla oynamak arzusundaki oyuncuların karşısında iki farklı cihaz duruyor; ASUS ROG Ally ve Valve Steam Deck oyun konsolu. Her ikisi de görünüm bakımından ilgi çekici olsa da hem donanım hem de yazılım tarafında büyük farklılıklara sahip konsolları yakından tanımak ve bu ürünlerin arasındaki farkları öğrenmek isteyebilirsiniz.
Kısa süre önce dünyayla aynı anda Türkiye’de de satışa çıkan ve büyük ilgi gören ASUS ROG Ally, Steam Deck’in aksine iki farklı sürümle karşımıza çıkıyor. Tasarım ve ekran tarafında olmasa da donanım tarafında değişiklik sergileyen ROG Ally ASUS modellerinde AMD Zen 3 mimarili Ryzen Z1 ve AMD Ryzen Z1 Extreme işlemcileri bulunuyor. Konsolun Z1 işlemcili sürümü, maksimum 4,9 GHz frekansında çalışabilen 6 çekirdek içerirken Z1 Extreme sürümünde ise maksimum 5,1 GHz frekansında çalışabilen 8 çekirdek yer alıyor. Hesaplama tarafındaki farklılık bununla sınırlı kalmıyor ve grafik işlemci cephesinde de kendini gösteriyor. ASUS oyun konsolu modellerinin Z1 sürümünde AMD’nin RDNA 3 mimarili, 4 GB bellekli, 2,8 TFlop’luk grafik işlemcisi, Z1 Extreme sürümünde ise yine aynı mimari ve aynı kapasiteli belleğe sahip 8,6 TFlop’luk bir grafik işlemci bulunuyor.
ROG Ally’dan çok daha önce çıkmasının teknik dezavantajını yaşayan Valve Steam Deck’te ise yine AMD imzalı, Zen 2 mimarili 4 çekirdekli işlemci hesaplama yükünü sırtlanıyor. Çalışma hızı 3,5 GHz frekansına kadar çıkan işlemciye, 1,6 TFlop’luk gücüyle AMD RDNA 2 mimarili grafik yongası eşlik ediyor.
ROG Ally ASUS SteamDeck konsollarının donanım tarafındaki ortak noktası, sistem belleği oluyor. Her iki konsolda 16 GB kapasiteli LPDDR5 RAM bulunuyor. Ancak ASUS’un konsollarındaki RAM’ler 6400 MHz frekansında çalışırken Steam Deck’te ise bu değer 5500 MHz seviyesinde kalıyor. Depolama kapasitesi; Z1 sürümlü ASUS oyun konsolunda 256 GB SSD, Z1 Extreme sürümlü ASUS konsolda 512 GB, Steam Deck’te ise tercih edilen modele göre 64, 256 veya 512 GB olabiliyor. Her iki konsolun depolama kapasitesi, SD kartlar aracılığıyla artırılabiliyor.
Gerek ASUS ROG Ally gerekse SteamDeck oyun konsolları, en iyi mobil oyun deneyimini yaşayabilmeniz için 7 inç genişliğinde ekranlarla geliyor. Ancak ekranların teknik arka planına dikkatli bakıldığında ASUS’un, ekran konusuna daha fazla özen gösterdiği görülüyor. 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü ve 120 Hz yenileme hızlı, 500 nitlik ekranla güçlendirilen ROG Ally’ın rakibi konumundaki Steam Deck’te, 1280 x 800 piksellik, 400 nit parlaklıktaki ve 60 Hz yenileme hızlı ekran bulunuyor.
Kontrolcü noktasında Xbox oyun konsolunun gamepad’inin tuş ve kontrolcü şemasını kendine örnek alan ROG Ally, kullanım sürecinde sahiplerine herhangi bir şekilde zorluk çıkarmıyor. Tamamen simetrik yapıdaki analog çubuklarla desteklenen Steam Deck’te ise alışması zaman alabilecek bir kontrol şeması bulunuyor. Bu tür özelliklerden yararlananlar için Steam Deck, aynı zamanda hem sağ hem de sol tarafta birer adet trackpad’e ev sahipliği yapıyor.
Benzer fiziksel ölçülere sahip olan oyun konsollarından ROG Ally, 608 gramlık ağırlığıyla, 669 gramlık rakibine bu alanda da üstün geliyor. Özellikle yolculuklarında el konsoluyla vakit geçirmek isteyenler için 10 gramlık ağırlığın bile önemi olduğu biliniyor ki aradaki 61 gramlık ağırlık, birçok oyun meraklısının tercihini şekillendirebiliyor.
ASUS Steamdeck özellikleri, yazılım başlığında da ayrılıyor. ASUS ROG Ally, Windows 11 işletim sistemiyle kullanıcılarını karşılıyor ve bir bilgisayarda yapılabilen her şeyin, konsolda yapılabilmesine izin veriyor. Buna, Steam uygulamasını yüklemek, Game Pass üzerindeki oyunları deneyimlemek ve emülatör yazılımlarını kullanmak eklenebiliyor. Steam Deck ise daha kapalı bir yazılımla kullanıcılarını selamlıyor. Linux tabanlı Steam OS 3,0 ile yapılandırılan Steam Deck, adından da anlaşılabileceği üzere yalnızca Steam oyunlarını çalıştırıyor (çeşitli yollarla bunu aşmak mümkün ama tavsiye edilmiyor). Ancak Steam Deck’in şöyle bir avantajı bulunuyor; Valve’ın iletişim hâlinde olduğu bazı oyun geliştiriciler, oyunlarını Steam Deck’e özel olarak optimize ediyor ve bu nedenle kimi oyunlar, Steam Deck’te, çok daha performanslı ve etkileyici görsellerle çalışıyor.
Bunların yanı sıra ROG Ally’a haricî ekran kartı takılabilmesi, Steam Deck’in TV modunun bulunması, Ally’ın Wi-Fi 6E, Steam Deck’in Wi-Fi 5’e sahip olması gibi ayrıntılar da farklılıklar arasında sayılabiliyor.
Taşıdıkları özgün ve benzer özellikleriyle, mobil oyun oynama deneyimini en yüksek seviyede yaşamanıza ortam hazırlayan ASUS ROG Ally ve Valve SteamDeck fiyat bakımından ne yazık ki ülkemiz için ulaşılabilir aralıklarda bulunmuyor. Hatta öyle ki her iki oyun konsolundan birini almak üzere ayıracağınız bütçe ile Atom Bilişim’den güçlü bir oyun bilgisayarı satın almanız mümkün oluyor.
Atom Bilişim’in sizlere sunduğu Dragos ve Turbox oyun bilgisayarlarının yanı sıra gereksinimlerinize yanıt veren bilgisayar donanım bileşenleri, çevre birimleri ve daha pek çok bilişim çözümünü geniş ürün yelpazesine ekleyen Atom Bilişim’in kataloglarını inceleyebilir, sizin için uygun olan bilgisayar/donanım bileşenlerini, uygun fiyatlar üzerinden kolayca edinebilirsiniz.