Teknolojinin hızla evrildiği günümüzde bilgisayarlar da değişmeye devam ediyor. Bu dönüşümün merkezinde ise anakartlar var. Anakartlar, bilgisayar bileşenlerinin sinir sistemi gibi işlev görerek donanımın uyumlu şekilde bir araya gelmesini sağlayan temel yapı taşlarıdır. Bir bilgisayarın performansı ve uyumluluğu büyük ölçüde anakart seçimine bağlıdır. Peki, bu önemli bileşeni seçerken neleri göz önünde bulundurmalısınız? Hangi özellikler önemli, sorunsuz sistem kurmanız için öne çıkan özellikler neler? Gelin, anakart alırken göz önünde bulundurmanız gereken kilit unsurlara birlikte göz atalım.
Anakart Ne İşe Yarar?
Anakart, bilgisayarın tüm bileşenlerini bir araya getirerek birbiri ile iletişimlerini sağlayan ve PC kurulumunuzun performansını etkileyen en önemli OEM parçalarından biridir. Bilgisayar donanımının merkezi noktasını oluşturan anakart, işlemci, bellek, depolama birimleri, ekran kartı gibi önemli bileşenleri bir araya getirir. Dolayısıyla temel görevi bileşen entegrasyonudur. İşlemci, RAM, sabit disk, SSD gibi bileşenler, anakart üzerinde bulunan uygun soketlere veya yuvalara takılır. Bu sayede bileşenler birbiriyle etkileşimde bulunabilir. Bağlanan tüm bileşenler arasındaki veri iletişimini sağlayarak işlemci, bellek ve diğer donanım parçaları arasındaki veri akışını yönetir. Çünkü hızlı / doğru veri iletimi, bilgisayarın performansı için kritik öneme sahiptir. Bilgisayarda güç kaynağı harici donanımlardan biridir, ancak anakart tüm gücü bileşenlere dağıtan merkez işlevi de görür.
Anakart Çeşitleri Neler?
Anakartlar, farklı amaçlara yönelik çeşitli türlerde üretilir. Dolayısıyla özellikleri ve boyutları da farklıdır. Bu nedenle anakart seçiminde en önemli nokta anakartın modelidir. İşte sıklıkla kullanılan anakart çeşitleri:
- ATX (Advanced Technology Extended): En yaygın olarak kullanılan anakart form faktörlerinden biridir. Genellikle standart masaüstü bilgisayar kasalarına uygun olan ATX anakartlar, geniş yüzey, çeşitli genişleme yuvaları, bağlantı noktaları sunar.
- Micro ATX (mATX): ATX anakartlara göre daha küçük form faktörüne sahiptir. Daha kompakt tasarımı olduğundan daha küçük bilgisayar kasalarında ve sisteminizin yerden tasarruf yapmasını istediğiniz durumlarda tercih edilir.
- Mini ITX: En küçük anakart türlerinden biridir. Kompakt tasarımı nedeniyle özellikle HTPC (Ev Sinema Bilgisayarı), taşınabilir sistemlerde tercih edilir. Sınırlı sayıda genişleme yuvasına sahiptirler.
- Extended ATX (E-ATX): Bu tür anakartlar, ATX anakartlardan daha büyüktür. Böylece, daha fazla genişleme yuvası, bellek yuvası ve diğer özellikler için daha çok alan sunar. Genellikle yüksek performans gerektiren oyun bilgisayarları ve çalışma istasyonları için tercih edilir.
Tüm bunların dışında server, gaming, profesyonel, sessiz anakart modelleri de vardır. Benzer yapılarına rağmen tamamen farklı işler için kullanılabilirler. Asus ve MSI gibi ünlü markalarda farklı modellerde anakart bulmanız mümkündür. Dolayısıyla anakart seçiminde pek çok noktaya dikkat etmeniz gerekebilir.
Anakart Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Anakart seçimlerinde ilk olarak bahsedildiği gibi model önemlidir. Çünkü MSI anakart çeşitleri ya da diğer markalarda olduğu gibi boyut farkı olabilir. Bunun yanı sıra bağlantı noktaları, yazılım desteği, genişletilebilir olması gibi farklı noktalara da dikkat edebilirsiniz. İşte anakart alırken dikkat edilmesi gerekenler:
- Anakartın bilgisayar kasasına sığması önemlidir. ATX, mATX veya Mini ITX gibi uygun bir form faktörü seçerek kasaya sığdığından emin olun.
- Anakartınızın seçtiğiniz işlemci ile uyumlu olması gerekir. İşlemcinizin soket türünü ve neslini kontrol edin, anakartın desteklediği işlemciler listesini inceleyin.
- İhtiyacınıza uygun miktarda bellek yuvası, desteklenen RAM kapasitesi önemlidir. Özellikle bellek hızı ve desteklenen bellek türlerini kontrol etmeyi unutmayın.
- Ek bileşenler (örneğin ekran kartı, ses kartı, depolama kartı) eklemeyi düşünüyorsanız yeterli genişleme yuvaları bulunmasına dikkat edin. Bu sayede gereksinimleriniz arttığında da anakartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Depolama birimlerini (SSD, HDD) bağlayabileceğiniz yeterli sayıda SATA veya M.2 yuvası olup olmadığını kontrol edin. Asus anakart modelleri gibi bilinen ve gelişmiş türlerde M.2 yuvası genellikle mevcuttur.
- Bilgisayarın önemli bağlantı noktalarını anakart belirler. Dolayısıyla USB portları, ses konnektörleri, ağ bağlantı noktaları gibi dış bağlantı noktalarının yeterli sayıda ve ihtiyaçlarınıza uygun olmasına dikkat edin.
- Bilgisayarı oyun veya grafik işleme amaçlı kullanıyorsanız ekran kartı desteği ve PCIe yuvalarını detaylıca inceleyin.
- Dahili ağ bağlantıları (Ethernet veya Wi-Fi) gereksinimlerinizle uyumlu olmalıdır. Özellikle hızlı internet bağlantıları için Gigabit Ethernet veya Wi-Fi 6 gibi teknolojileri içermesi faydalı olabilir.
- Ses performansı önemliyse anakartın ses yongası ve ses çıkışlarını gözden geçirin.
- İşletim sistemini kurmak ve temel ayarları yapmak için kullanım kolaylığı olan BIOS veya UEFI arabirimi tercih edin. Böylelikle anakart yazılımında herhangi bir sorun olduğunda BIOS ayarı sayesinde eski haline döndürebilirsiniz.
- Bütçenizi belirleyin, buna uygun anakart seçmeye çalışın. Anakart fiyatları geniş aralıkta sunulduğundan her zaman ihtiyaçlarınıza uygun model bulmanız mümkündür. Ancak en pahalı anakart her zaman sizin için en iyi seçenek olmayabilir. Dolayısıyla gereksinimlerinizi belirleyerek bilgisayar anakart fiyatlarına göz atabilirsiniz.
Atom Bilişim hem hazır bilgisayar hem de en iyi bilgisayar bileşenleri için uygun fiyat avantajlarına sahiptir. Siz de yeni bir bilgisayar kurulumu yapmak istiyorsanız en ucuz anakart modellerine Atom Bilişim sayesinde ulaşabilir, dilerseniz en uygun laptop anakart fiyatları ile taşınabilir bilgisayarlarınızı da yenileyebilirsiniz.