Futbol oyunu tutkunları için PES serisi, uzun yıllara dayanan geçmişi ve ulaştığı seviyeyle öne çıkmayı başarıyor. Bir hayli geniş hayran kitlesine sahip olan oyun, FIFA ile dikkat çekici şekilde rekabet etmeyi de sürdürüyor. PES yani Pro Evolution Soccer serisi, Konami tarafından yapılan geliştirmelerle beklentilerinizi karşılar bir düzeye ulaştı. Zaman içerisinde gerçekleşen düzenlemeleri ise içeriğimizin devamında yakından görebilirsiniz.
PES oyun serisi, temel olarak Winning Eleven ve ISS (Superstar Soccer) oyunlarının gelişmiş versiyonudur. Konami, futbol alanında ilk olarak bu oyunlarla sektöre giriş yaptı. Nintendo platformlarında öne çıkan ISS ise başarısını hızla artırdı. Öyleki diğer oyunlara göre çok daha gerçekçi ve ayrıntılı bir deneyim yaşatarak dikkat çekti. ISS ile elde edilen başarı, Konami’nin futbol simülasyonlarının gerçekliğini ön plana çıkarma konusuna daha çok eğilmesini sağladı.
1999 yılında çıkan International Superstar Soccer, PES serisinin doğuşu olarak kabul ediliyor. Oyunun yeni tarzı sayesinde taktiksel bir derinlik eşliğinde özgünlük açıkça görülebiliyordu. Maç atmosferinin etkileyiciliği ve mücadelelerin gerçekçi yapısı, oyuncuların daha keyifli bir deneyim yaşamasının önünü de açıyordu.
Futbol oyunları için devrim niteliği taşıyan Pro Evolution Soccer, 2001 yılında piyasaya sürüldü. Lisans ayrıcalığına sahip olan FIFA serisinin aksine PES, alternatif bir yolu seçerek futbol tecrübesini daha gerçekçi sunmayı amaçladı. O dönemlerde diğer oyunlar genellikle hızlı bir tarza sahipken PES’in yavaş tempolu olması, taktiksel ve pozisyon odaklı oyun deneyimi sunuyordu. Bu durum, stratejik hamleleri önemli hale getirmesiyle kalmadı ve futbolseverlerin aldığı keyfi önemli ölçüde artırdı.
PES 2 ismiyle 2002’de beğenilerinize sunulan serinin yeni oyunu, ayrıntılı animasyonları ve yapay zekâ desteğiyle öne çıktı. PES 3 ise PlayStation 2 konsolundan ayrı olarak bilgisayar platformunda büyük ilgi çekti. Grafiklerin iyileşmesiyle beraber gerçekçi ve hassas bir kontrol imkanı sunan oyun, FIFA ile girilen rekabette denge sağlanmasının önünü açtı.
Futbol oyun türleri içerisinde PES 4, grafik bakımından otoritelerin beğenisini kazanmayı başardı. Fizik motorunun geliştirilmesiyle öne çıkan oyunda top kontrolü ve refleks gibi ayrıntıların önceki versiyonlara göre ekstra gerçekçi olması, oyuncuların aradıkları futbol simülasyonunu bulmasını sağladı. PES 5 ise atmosferik oyunlar arasında zirveye çıktı. Futbolcuların fiziksel etkileşimleri ve doğal tepkileriyle öne çıkan oyun sayesinde âdeta gerçek bir futbol maçı deneyimi yaşamanız mümkündü.
PES 6, Master League modu aracılığıyla maç oyunları anlayışına seviye atlattı. Kendi takımınızı kurarak yönetme olanağı sunan oyun modu, menajer deneyimi yaşamanızın önünü açtı. Futbol kariyer oyunları gibi çok daha kapsamlı ve eğlenceli şekilde vakit geçirmenizin mümkün olmasıyla birlikte beklentiler de artmaya başladı. Geliştirilen mod aracılığıyla oyuncuların PES serisine olan ilgisi dikkat çekici düzeye ulaştı.
FIFA’nın lisans avantajlarına sahip olmasına ek olarak özel modları daha iyi grafiklerle geliştirmesi, PES’in gölgede kalmasına yol açtı. Rekabet etme konusunda zorluk yaşayan PES, 10 ve 11 serileriyle oyun mekaniğini geliştirmeye başladı. Oyuncuların kontrolünün artmasıyla futbol deneyimi zenginleşti. Saha içindeki gerçeklik ve oyun mekaniğinin detayları, gerçekçi futbol oyunları arayanlar için tatmin edici bir hal aldı.
Metal Gear Solid serisinde kullanılan Fox Engine oyun motoru, PES 2014’e entegre edilerek animasyon ve grafiklerin önemli ölçüde iyileşmesini sağladı. Fox Engine ile geliştirilen oyun, test süreçlerindeki eksiklikten dolayı teknik sorunlar yaşattı. Oyuncuların beklentisi tam olarak karşılanmasa da PES tutkunları, seriye olan bağlılıklarını kaybetmedi.
2015 yılına gelindiğinde Konami, oyun serisini yeniden güçlendirerek eski günlerine döndürmek için çaba gösterdi. Fox Engine oyun motorunun optimize edilmiş haliyle geliştirilen versiyonlar, PES’in FIFA ile yeniden rekabet edebilir olmasını sağladı. PES 2016 oyununda geliştirilen yapay zekâ desteği ve pas mekaniği gibi detaylar sayesinde oyunun kullanıcılar tarafından beğeni kazanması da kaçınılmaz oldu.
Konami, PES 2019 ve PES 2020 oyunları için lisans konusunda farklı futbol kulüpleriyle anlaşma yaparak atılımını sürdürdü. PES 2020, çevrim içi platforma uygun duruma getirilerek eFootball adıyla öne çıktı. FIFA tarafından geliştirilen Ultimate Team moduna MyClub versiyonuyla karşılık veren PES, rekabetin daha çetin olmasını sağladı.
Tek ve 2 kişilik futbol oyunları arasında eFootball adıyla yayımlanan PES, 2021 yılında ücretsiz olarak dijital bir platformda kullanıcılarına ulaşmayı hedefledi. Fox Engine yerine geliştirilen Unreal Engine 4 aracılığıyla oyun ücretsiz şekilde sunuldu. Güncelleme desteği verilmesine ek olarak ilk sürümde meydana gelen teknik sorunlar, oyuncuların beklentilerini tam anlamıyla karşılayamadı. PES, kullanıcıların yapılan değişiklikler ve yeni teknolojilere ayak uydurmasıyla zaman içerisinde oyuncu sayısını yükseltmeye ise devam ediyor.
En iyi futbol oyunları ile keyifli bir deneyim yaşamak istiyorsanız bilgisayarınızın özellikleri, ihtiyaçlarınıza yönelik olmalıdır. %100 Türk sermayeyle kurulan Atom Bilişim sayesinde gerçekçi bir futbol oyunu beklentilerinizi rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Özellikle Turbox Dragos markalı cihazları inceleyerek benzersiz bir oyun performansına ulaşmanız mümkündür. Eski ve yeni futbol oyunları için güçlü donanımlarıyla öne çıkan oyuncu bilgisayarı modellerini siz de Atom Bilişim ayrıcalıklarıyla hemen satın alabilirsiniz!