Şifremi Unuttum
Sepetim
Sepetinizde Ürün bulunmaktadır
HDD ve SSD Farkı Nedir?
25.05.2023

HDD ve SSD Farkı Nedir?

Bilgisayarlarda verilerin kaydedilmesi ve yedeklenmesi amacıyla kullanılan depolama birimleri SSD ve HDD olarak adlandırılır. İki teknolojik alet de depolama görevinde kullanıldığı için kullanıcılar için HDD ile SSD arasındaki fark merak konusudur. “HDD ve SSD farkı nedir?” sorusuna cevap arayacak olursak aradaki temel farkın işleyiş hızı olduğu söylenebilir.

Bilgisayar teknolojisi ilk icat edildiği günden beri HDD, dahili depolama için kullanılan standart birimdir. Bilgisayar; işletim sistemini ve kullanıcı verilerini HDD belleğe kaydeder. Ancak son yıllarda bilgisayarlarda yüksek kapasite gerektiren programların sorunsuz çalışması ve hızlı işleyişi açısından yeni teknolojiler kullanılmaya başlanmıştır. SSD diskler HDD depolama birimlerinden farklı olarak bilgisayarın çalışma ve işlem hızını artırır. Sadece veri depolama ve kaydetmekle kalmayıp sistem işleyişini de hızlandırır. Dolayısıyla, kullanıcıya daha yüksek performans vadeder.

HDD Nedir?

HDD, bilgisayarın depolama alanında yer alan sabit sürücü, diğer bir ifadeyle harddisk olarak bilinir. Bilgisayarda uygulamaların kullanılması ve sistemin işlemesi için verilerin kaydedilmesi ve yedeklenmesi işlevinde kullanılır. Bilgisayarın en büyük depolama alanıdır. Bilgisayar özelliklerine göre 500 GB, 1 TB, 2 TB gibi farklı depolama kapasitelerine sahiptir. HDD sabit sürücüler; verileri, yapısındaki manyetik plakalara kaydeder. Manyetik plakalara kaydedilen veriler bilgisayar kullanımı sırasında aktüatör yardımıyla okunur ve yazılır.

HDD veri işleme (okuma/yazma) açısından daha düşük hıza sahiptir. Ancak depolama kapasitesi (GB) açısından maliyetleri de daha düşüktür. Yani SSD’lere göre daha yüksek kapasiteli sabit sürücüler daha uygun maliyetlidir. HDD’ler küçük boyutlarına rağmen yüksek kapasiteli birçok veriyi kaydetmede oldukça başarılıdır. Bilgisayarlardan, cep telefonu ve tabletlere kadar birçok farklı teknolojik alette kullanılırlar.

HDD yapısında track halka setleri barındırır. HDD track halka setleri veri organizasyonunda görevlidir. Verilerin kaydedilmesi, okunması, yazılması, işlenmesi veri organizasyonunun bütünüdür. Veri organizasyonu ile bilgisayar kapatıldığında bile depolanan bilgiler kaybolmaz, kalıcı olarak kaydedilir.

Bilgisayarlarda C, D, ve E sürücüleri harddiskleri temsil eder. Bir bilgisayara birden çok harddisk bağlama imkanı mevcuttur. Bilgisayar açıldığında işletim sistemi ve uygulama kullanımları harddiskler aracılığıyla veri işlenerek gerçekleştirilir. Kullanım sırasında gerekli tüm verileri sistem belleğe işlerken, saklamak istediklerinizi kaydeder. Sabit sürücüler bilgisayarı hem veri işleme hızı hem de depolama açısından etkiler. Yüksek depolama alanları ile yüksek kapasiteli uygulamaların yüklenmesi açısından oldukça fonksiyoneldir.

SSD Nedir?

SSD (Solid State Drive) de HDD gibi bilgisayarda kalıcı veri depolama görevinde kullanılan araçlardır. Ancak yapısı itibariyle HDD’den bazı yönlerden ayrılır. SSD harddisk gibi üzerinde manyetik veya mekanik parçalara sahip değildir. Dahili devreler ve bellek yongaları SSD’lerin yapısını oluşturur. Oldukça sağlam, uzun ömürlü yapıları ve 4 TB’e kadar depolama alanları ve yüksek veri işleme ve aktarma hızları ile teknoloji tutkunlarının beklentilerini karşılar. Hem dizüstü hem de masaüstü bilgisayarlarda yaygın olarak tercih edilen SSD’ler, HDD’lere kıyasla on kata kadar daha yüksek hızlar sunabilir.

SSD ile HDD Arasındaki Farklar

Genel olarak SSD HDD farkı şu maddelerle özetlenebilir:

  • HDD’ler yapıları gereği döner mekanizma ile hareket ederler. SSD’lerin mekanizması ise USB’ler gibi sabittir. Manyetik veya döner, hareketli bir parçaya sahip değildirler. Ancak yapıları farklı olmasına rağmen iki teknolojik araç da bilgisayarda işletim sisteminin yüklenmesi, verilerin yazılıp okunması, kalıcı olarak depolanmasında görev alırlar.
  • HDD SSD farkı özellikle hız bakımından açıktır. SSD ve harddisk arasındaki fark hız söz konusu olduğunda on kata kadar çıkabilir. SSD’ler, HDD’lere göre çok daha yüksek hızda çalışır. SSD disklere sahip bilgisayarların da işlem hızı daha yüksektir.
  • HDD disklerin hareketli parçalardan oluşması ani bozulma riskini artırır. SSD diskler hareketli mekanizmaya sahip olmadığından ani bozulma riski daha azdır. Ancak arızalandıklarında SSD’lerden veri kurtarmak harddisklere oranla daha zordur.
  • Maliyet açısından HDD’ler, kapasitelerine göre daha uygun maliyetlere sahipken, SSD’ler daha yüksek fiyatlarla piyasaya sunulur. Bunun nedeni, yüksek hız sağlamaları nedeniyle daha fonksiyonel olmalarıdır.

Siz de bilgisayarınız için yeni bir depolama birimi arıyorsanız ihtiyacınıza göre SSD ve HDD çeşitlerini Atom Bilişim aracılığıyla inceleyebilir, beğendiğiniz modeli hemen satın alabilirsiniz.

Minecraft Sistem Gereksinimleri Nelerdir?
Minecraft Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Küplerden oluşan dünyası, sonsuz olasılıkları ve yaratıcılığı teşvik eden oynanışıyla Minecraft, tüm zamanların en sevilen oyunlarından biri olmayı başardı. Mojang Studios tarafından geliştirilen...

Devamını Oku
13.05.2025
İyi Bir Masaüstü Bilgisayar Nasıl Olmalı?
İyi Bir Masaüstü Bilgisayar Nasıl Olmalı?

Dizüstü bilgisayarlara kıyasla daha geniş yükseltme imkânı sunan masaüstü sistemler, özellikle performans odaklı kullanıcılar için ideal bir tercihtir. Ancak en iyi masaüstü bilgisayar seçimini...

Devamını Oku
13.05.2025
Yayın Açabilmek için Hangi Bilgisayar Alınmalı?
Yayın Açabilmek için Hangi Bilgisayar Alınmalı?

Günümüzde yayıncılık, yalnızca bir hobi olmaktan çıkıp profesyonel kariyer yoluna dönüştü. Bu da donanımınızı her zamankinden daha önemli kılar. Yani siz de canlı yayın dünyasına adım atmak ya...

Devamını Oku
09.05.2025
Kick'te Canlı Yayın Nasıl Açılır ?
Kick'te Canlı Yayın Nasıl Açılır ?

Son yıllarda yayıncılık dünyasında yeni bir soluk olarak ortaya çıkan Kick yayın platformu, Twitch ve YouTube gibi devlere alternatif arayanlar için son derece dikkat çekici bir seçenek. Esnek...

Devamını Oku
06.05.2025
SD-WAN Nedir ve Ne İşe Yarar?
SD-WAN Nedir ve Ne İşe Yarar?

Dijital dönüşüm hızla ilerlerken işletmelerin verimli, güvenli ve ölçeklenebilir ağ altyapılarına olan ihtiyacı da artar. Geleneksel geniş alan ağları (WAN); artan veri trafiği, uzaktan çalışma modelleri...

Devamını Oku
30.04.2025
Need For Speed Most Wanted Sistem Gereksinimleri Nelerdir?
Need For Speed Most Wanted Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Need for Speed Most Wanted, yarış oyunları arasında efsaneleşmiş yapımlardan biridir. Hız ve aksiyon tutkunları için özel olarak tasarlanan oyun, yıllardır popülerliğini korumaktadır. Oyuncular...

Devamını Oku
28.04.2025
LOL FPS Arttırma Yöntemleri Nelerdir?
LOL FPS Arttırma Yöntemleri Nelerdir?

League of Legends (LoL), dünya çapında geniş bir oyuncu kitlesine sahip olan ve rekabetçi yapısıyla öne çıkan bir MOBA oyunudur. Ancak, bazı oyuncular FPS (Frame Per Second)...

Devamını Oku
28.04.2025
Bilgisayarınız Hangi Oyunları Kaldırır?
Bilgisayarınız Hangi Oyunları Kaldırır?

En güçlü oyun sistemini toplasanız dahi sistemim hangi oyunları kaldırır sorusuna yanıt arayabilirsiniz. Bilgisayarınızın hangi oyunları oynatabileceği veya merak ettiğiniz bir oyunu...

Devamını Oku
25.04.2025
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.